De voordelen van seizoensgebonden eten

 In Rotterdam

Als The Harvest zijnde vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten in te kopen. Wij vinden het gek dat alle soorten groente en fruit maar vanuit heel de wereld naar Nederland worden gevlogen en verscheept. Zeker als er op dat moment van het jaar ook gewoon voldoende voedsel van Nederlandse bodem verkrijgbaar is. Het eten van lokaal geproduceerde groente en fruit heeft veel voordelen, voor je gezondheid, het milieu en je omgeving, daar gaat deze blog over.

Je gezondheid

Als je  fruit eet dat hier niet kan groeien komt het vaak uit verre landen en daardoor is het lang onderweg. In dit proces gaan veel vitamines en mineralen verloren. Ook worden de vruchten vaak met chemicaliën behandeld om ze langer vers te houden of af te laten rijpen. Zo’n behandeling is slecht voor mens en natuur. Het groente en fruit dat hier op Nederlandse bodem worden verbouwd is verser en past beter bij wat ons lichaam op dat moment van het jaar nodig heeft.

In de winter geeft de aarde ons bijvoorbeeld groenten die perfect zijn voor warme maaltijden, stoofschotels en soepen. Denk hierbij aan groenten als rode kool, spruiten en boerenkool. Deze groenten bevatten stuk voor stuk veel vitamine C, dat ons lichaam beschermt tegen verkoudheid. Aan de andere kant geeft de zomer ons juist veel kleurrijke groenten. In deze groenten zitten veel zogenoemde carotenoïden, deze stof beschermt onze huid tegen verbranden. Ook geeft dit seizoen ons vele bladgroenten waar we heerlijke salades van kunnen maken die ons lichaam helpen afkoelen op warme dagen. Tot slot geven de zoete vruchten uit dit seizoen ons dat extra beetje power voor een energieke zomer.

Het milieu

Het groente en fruit dat van over de hele wereld naar ons kleine land wordt getransporteerd legt een enorme hoeveelheid kilometers af. Hoewel er wel duurzamere reismethoden zijn dan vliegen, zoals de bananen die per boot worden verscheept, stoot het transport van ons eten veel co2 uit. Het eten dat in de buurt van de consument wordt geproduceerd draagt daardoor bij aan een groenere toekomst. Een ander mooi voordeel is doordat er veel minder transport nodig is, de producten een stuk goedkoper zijn.

Je omgeving

Niet alleen jij profiteert op het moment dat je lokaal en seizoensgebonden eet. De boeren in je omgeving zullen je dankbaar zijn! Daarnaast kan met jouw steun kan de markt rond kwaliteitsproducten van lokale boeren weer groeien. Dus de volgende keer dat je boodschappen doet kan het helpen om te bekijken waar de producten vandaan komen. Hieronder vind je een lijstje met lokaal te oogsten groenten voor alle maanden van het jaar. We hopen dat je geniet van de groenten die lokaal wordt geproduceerd en goed zijn voor je gezondheid.

Recent Posts

Leave a Comment