Wat gezond eten met je doet

 In Rotterdam

Gezond eten is een van de kernwaarden van The Harvest, maar wat doet het precies met onze lichamelijke en geestelijke gezondheid dat het zo belangrijk maakt? Door de geschiedenis heen zijn er veel verschillende ideeën geweest over wat gezond eten is. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de gevaren van een slecht dieet, vooral na de enorme toename van mensen met obesitas. Het voedsel dat men at was één van de grootste oorzaken.

Tegenwoordig ziet men ‘gezond eten’ als eten dat natuurlijk, gevarieerd en gebalanceerd is. Dat is een erg abstracte omschrijving. Met het woord natuurlijk bedoelt men dat de producten zo min mogelijk bewerkt zijn, een peer is dus natuurlijker dan snoep met daarin geraffineerde rietsuiker. Gevarieerd houdt in dat je niet elke dag hetzelfde eet, een mens heeft veel verschillende vitamines en mineralen nodig die niet allemaal in één soort groente of fruit zitten. Gebalanceerd betekent; houd maat, zorg dat je de juiste hoeveelheid van belangrijke bouwstoffen binnenkrijgt en niet de ene keer te veel en dan weer te weinig eet.

Fysieke gezondheid

Vitaminen, mineralen en vetten beschermen mensen tegen hart- en vaatziekten, wat momenteel één van de meeste voorkomende doodsoorzaken in westerse landen is. Een ander belangrijk voordeel is dat er in natuurlijk voedsel veel vezels en andere voedingstoffen zitten die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. Gevaren van te veel suikers zijn onder andere: kans op diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. Die vezels die ik net noemde hebben ook andere voordelen, zoals het bevorderen van metabole systemen en je spijsvertering. Ook zit je sneller vol als je veel vezels eet, wat kan voorkomen dat je je overeet. Zeker in tijden van een pandemie is gezond eten belangrijk voor je fysieke gezondheid. Een gevarieerd dieet met de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en gezonde vetten kan je immuunsysteem een enorme boost geven.

Mentale gezondheid

Uit onderzoek van het Amsterdamse UMC in 2014 blijkt dat er ook een correlatie is tussen ongezond eten en depressie. Wat opviel in de studie was dat veel ernstig depressieve mensen weinig groenten en volkoren granen aten. Door de relatie tussen ongezond eten en negatieve gevoelens neemt men aan dat gezond eten ook ondersteunend kan zijn in het voorkomen of verhelpen van depressie. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat omega 3-vetzuren van enorm belang zijn bij het voorkomen of behandelen van psychische problematiek. Omega 3 vind je in vette vis en noten, vooral walnoten. Gezonde voeding zou ook zorgen voor minder stress doordat het direct effect zou hebben op hormonen zoals cortisol en adrenaline.
Geloof ons er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat je echt bent of wordt wat je eet. En nog een kleine tip om mee af te sluiten, drink genoeg water.

Recent Posts

Leave a Comment