Een interview met de boer achter onze zoete aardappels

 In Rotterdam

Bij The Harvest gebruiken we met veel plezier zoete aardappelen die geteeld worden door lokaal boerenbedrijf Slandse Bataat. In dit interview spreken we zoete-aardappelboer Remco van Meggelen. Hij verbouwt meerdere soorten zoete aardappelen en verkoopt die via het bedrijf Rechtstreex onder andere aan ons restaurant. Wij zijn groot fan van zijn werkwijze omdat hij geen pesticiden gebruikt en met liefde voor het vak te werk gaat.

“We zijn een paar jaar geleden gestart met de zoete aardappel teelt. Johan van Beek en ik, omdat we er allebei wel wat in zagen. Ik had al een paar jaar ervaring met zoete aardappelen, hij had grond en was op zoek naar een nieuwe teelt. We zagen allebei dat die zoete aardappel steeds meer werd gegeten in Nederland maar hier niet veel werd geteeld. Ik was er al even mee bezig dus ik wist dat het kon, toen hebben we het samen opgepakt. We zagen dat dat heel goed ging, er was veel vraag naar. We wilden een echt Nederlands product neerzetten en dat ook zo lokaal mogelijk afzetten. Dat doen we onder andere via Rechtstreex.”

Hoe ben je begonnen als boer?

“Ik ben tegelijk met de zoete aardappel ook met fruit begonnen, vooral vanuit hobby op een klein stukje grond, ik ben dat steeds verder uit gaan bouwen. Ik heb het dus vanuit niks opgebouwd.”

Was je toen al bezig met biologisch boeren?

“Het is nog niet honderd procent biologisch. Met het fruit ga ik nu omschakelen naar gecertificeerd biologisch, de zoete aardappels groeien op niet gecertificeerde grond. Het is wel onbespoten. Wij zorgen dat alles zo duurzaam mogelijk is. Dus zo dicht mogelijk bij biologisch, zoals het handmatig verwijderen van onkruid.”

Is dat moeilijk?

“Ja dat is best wel moeilijk, omdat je daar erg veel arbeid voor nodig hebt. Spuiten is wat dat betreft een stuk makkelijker.  Ook dat kost geld en je moet het op de juiste manier doen, maar bij het handmatig onkruid bestrijden moet je op het juiste moment beginnen, als je te laat begint krijg je onkruid niet meer onder de duim. Daar zitten gewoon heel veel uren in. Dat kunnen we niet alleen zelf doen, dus huren we daar mensen voor in en dat maakt het een stuk duurder.”

Raad je het andere boeren aan om onbespoten te werk te gaan?

“Alle situaties zijn natuurlijk anders. Voor hele grote boeren zal het niet snel te doen zijn. Maar ik zou het wel aanraden, ik doe het zelf ook niet voor niks.” Het lastige blijft wel dat de extra inspanning en risico lang nog niet altijd door de markt wordt betaald.

Wat was het aan de zoete aardappel dat je aantrok om het te verbouwen?

“Ja, wat ik net vertelde over lokaliteit. Het is een populair product maar wordt hier nog niet echt verbouwd. Je ziet gewoon dat er potentie in zit dus dat maakt het leuk om te doen.”

De zoete aardappel is momenteel erg trendy, neemt de vraag naar het product in jouw ogen toe?

“Ja op dit moment zeker wel. Hoe dat in de toekomst zal gaan weten we niet. Maar het wordt al jaren steeds meer gegeten. Wij willen mensen ervan bewust maken dat het ook in Nederland wordt geteeld.”

Verbouw je nog andere groentes?

“Ik ben wat andere dingen aan het testen, om te kijken of het kan groeien in Nederland, zoals watermeloenen. Dat ging vorig jaar niet zo goed, daarvoor lukte het wel. Ik ben benieuwd wat er de komende periode gaat gebeuren.” En daarnaast dan nog diverse soorten kleinfruit als: framboos, braam, rode en witte bes, kruisbes, kiwibes, gojibes en physalis.

Wat is het leukste aan het werk als boer?

“Het leukste? Dat je vanuit niks een plantje ziet groeien. En dat je mensen verantwoord voedsel kan geven.”

Wat moeten mensen weten over zoete aardappelen?

“Dat het product duurder is als het in Nederland wordt geteeld, maar dat het dan een stuk duurzamer en gezonder is om te eten. Zeker als het onbespoten is.”

Eet je zelf graag zoete aardappel? En heb je een favoriet recept?

“Jazeker, wij eten het één à twee keer per week. We proberen een heleboel recepten. Wat we vaak maken is zoete aardappel blokjes, uit de airfryer, van verschillende kleuren. Dat gaat er altijd wel goed in.”

Heb je een boodschap voor de gasten van The Harvest die van de zoete aardappelen genieten die jij verbouwt?

“Ja, heel leuk dat ze daarvoor kiezen. Het is de duurzaamste manier om zoete aardappelen te eten. En ik kan ze aanraden om ze zelf ook een keer klaar te maken door ze via Rechtstreex te kopen.”

Probeer jij de zoete aardappels van Remco ook een keer in jouw ‘Harvest Bowl’?

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment