Interview Mees Visser deel 1

 In Rotterdam

Een van de boeren die The Harvest van prachtige biologische groente voorziet is Mees Visser van boerderij Landzicht in de Hoeksche Waard. Op de boerderij werkt Mees met zijn vrouw Ageeth en hun middelste zoon Floor. De boerderij draait volledig op zelf opgewekte stroom van zonnepanelen gefinancierd door middel van crowdfunding. De investeerders werden terugbetaald met groentepakketten. Mees werkt al biologisch sinds 1988 en is daarmee een van de voorlopers van die duurzame werkwijze.  Hij verbouwt meer dan 30 verschillende soorten biologische groentes, aardappelen en spelt. In dit uitgebreide interview gaat hij in op de overgang van de gangbare chemische vorm van landbouw naar biologische werkwijze, zijn inspiraties daarvoor en vertelt hij over de financiering van groene stroom met zonnepanelen op zijn boerderij. Volgende week lees je in deel twee van het interview over de rol van de overheid in de overstap naar biologisch, de verkoop van groente op abonnementsbasis en zijn favoriete bezigheden als boer.

Ik las dat het gebruiken van bestrijdingsmiddelen u steeds meer tegen begon te staan. Hoe is dat zo gekomen en hoe werd u zich daarvan bewust?

Ik heb altijd boer willen worden, ik ben geboren op de boerderij. Mijn vader was boer en voor hem was ook mijn opa boer. Ik zag als kind al dat het een prachtig leven is op de boerderij. Met de natuur, het leven, de grond en de groei, dus ik heb altijd boer willen worden en ben in de voetsporen van mijn vader en opa getreden. Dat was als ‘chemisch’ boer, want iedereen was dat toen. Ik heb ook de bijpassende opleiding genoten, de middelbare landbouwschool. Ik dacht toen ik daar klaar was ook dat die chemie echt de oplossing was. Je kan met onkruidbestrijdingsmiddelen ziektes en plagen in de gewassen voorkomen, met kunstmest de productie opvoeren en zo op een efficiënte manier de wereld voeden. Ik ben er dan ook met enthousiasme aan begonnen. Kort nadat ik van school kwam, is mijn vader overleden, ik stond er alleen voor. Die verantwoordelijkheid vond ik wel leuk. Ik ben toen ook pesticiden gaan spuiten, dat was altijd het werk van mijn vader. Vanaf dat moment ben ik gaan ervaren dat dit helemaal niet klopte. De geuren die ervan af kwamen waren zo onnatuurlijk, dat klopte niet, dat hoorde niet. Ik zag wormen doodgaan, dat was niet de bedoeling. Ik werd er zelf ook ziek van, elke week nadat ik de pesticiden had gespoten, had ik opgezette klieren en hoofdpijn. Dan was ik een dag lamlendig en de week erop, na het spuiten, begon het weer. Toen dacht ik: dit klopt helemaal niet, dit hoort niet in de natuur thuis, hier moet ik mee stoppen.

Heeft u inspiraties die bijdroegen aan de overstap op biologisch?

Er is een moment in mijn leven geweest dat ik meer op zoek ben gegaan naar spiritualiteit. Toen was ik 24, dus nog vrij jong voor de zoektocht naar spiritualiteit. Ik ben kerkelijk opgevoed maar daar vond ik helemaal geen antwoorden op mijn vragen. Ik ben in de spirituele hoek gaan zoeken en vond in mijn geval de antroposofie. Zo ontdekte ik ook de biologisch dynamische landbouw. Ik las erover en voelde dat dit was wat ik moest doen, zo simpel was het.

Ik las dat u ook meer tijd en moeite stak in biodiversiteit, geïnspireerd door biologisch dynamische landbouw, kunt u daar meer over vertellen?

Bij de biologisch dynamische landbouw wordt ervan uit gegaan dat alles in het leven met elkaar verbonden is.  Bij Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, gaat het ook over de stand van de sterren en de maan, daar houd ik me niet zo mee bezig. Ik zag in dat alles wat er kan zijn, goed is om er ook te zijn. Dus ook insecten, het liefst zo divers en zo veel mogelijk. Wij hebben hier gezien, zodra we hagen zijn gaan aanleggen rondom de groetentuin en zijn gaan werken met strokenteelt in plaats van telen op een monocultuur wijze, dat is een veld met maar één gewas, dat we door het vergroten van de biodiversiteit bijna nooit last hebben van plagen. Terwijl ik toen ik gangbaar teelde, met chemie dus, veel meer last van plagen had, dan nu ik geen chemie gebruik. Dat is bij deze manier van telen niet nodig.

U maakt uw eigen speltpasta, hoe is dat begonnen?

Groentes verbouwen we altijd al, maar die hebben een bepaalde tijd van versheid. Aardappels kan je wel even bewaren maar sla blijft bij wijze van spreken maar een week vers. De aardappelconsumptie neemt af en ik bedacht dat ik iets daarvoor in de plaats wilde. Mogelijk iets dat langer bewaard kon worden zonder koeling. Dat was punt één en punt twee was dat ik in mijn bouwplan geen granen meer had. En dat was toch wel een groot gemis. Want granen in roulatie, dus dat er eens in de 4 jaar op een stukje land graan geteeld wordt, is voor de bodemvruchtbaarheid erg goed. Spelt is een geschikt graan om pasta van te maken. Ik ben gaan experimenteren, heb daarna een Italiaanse pastamachine gekocht en aan de slag gegaan. Het is een voedzame, smaakvolle, zeer kort kokende pasta.

Jullie hebben zonnepanelen die gefinancierd zijn door middel van crowdfunding door abonnees. De terugbetaling ging via groentepakketten. Hoe kwamen jullie op het idee om groente “te ruilen” voor groene stroom?

Mijn vrouw Ageeth is de initiatiefnemer, maar ik zal het vertellen. We wilden in 2012 graag zonnepanelen om groene stroom op te wekken. Daarvoor moesten wij eerst het asbestdak van onze schuur saneren. Dat kostte veel geld. We hadden nu een dak waar zonnepanelen op konden maar het geld was op, eerst sparen dus. Ageeth had in een Amerikaans blad gelezen over crowdfunding, dat je kennissen- of klantenkring in je bedrijf investeert. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en onze abonnees vertelt dat we 50 keer 1000 euro nodig hadden om gelijk de zonnepanelen te kunnen aanschaffen. De groenten voor hun groentepakket werden zo gekoeld door de zon. De terugbetaling inclusief rente ging via het groente-abonnement, er kwam “geen geld” aan te pas. Het plan sloeg enorm aan. Crowdfunding was toen nog een nieuw fenomeen in Nederland maar de aanmeldingen bleven lopen tot meer dan 100 keer 1000 euro. We hebben geloot wie van de abonnees eraan mee kon doen. Inmiddels is alles “afbetaald” en wordt nog steeds de hele boerderij van groene stroom voorzien.

Lees volgende week deel twee van het interview met Mees Visser.

Recent Posts

Leave a Comment