Hoe duurzaam is Rotterdam?

 In Rotterdam

Is Rotterdam de groene stad die wij zo graag willen dat het is? In 2019 liepen er volgens Rijnmond 900 mensen mee in de Rotterdamse klimaatmars, om te laten zien dat Rotterdam klaar is voor verandering. Er zijn al veel groene initiatieven maar toch zijn we als industriële havenstad ook verantwoordelijk voor veel CO2 uitstoot.

Gemeente Rotterdam

Rotterdam is bezig met het verwezenlijken van het klimaatakkoord van Parijs. De stad wil voor 2050 aardgasvrij zijn, of toekomstbestendig zoals de gemeente het ook wel beschrijft. Ze probeert dit praktisch te testen in zes gebieden en veertien verkenningswijken. Een aantal voorbeelden van die gebieden zijn Pendrecht en Reyeroord. De gemeente gebruikt restwarmte van de haven om stadsverwarming aan te sluiten waar de mensen thuis gebruik van kunnen maken. Voor andere wijken maken ze gebruik van een nieuw elektriciteitsnetwerk om het aardgas te vervangen: All Electric. Deze overstap zal niet stel op sprong gebeuren. Een groot voordeel hiervan is dat er veel banen ontstaan bij alle werkzaamheden die ons voorzien van een groene toekomst.

Duurzame restaurants

In Rotterdam is zich een breed scala aan duurzame restaurants aan het ontwikkelen. Een gevarieerd aanbod: van de veganistische trein van Restaurant Gare du Nord, de vegetarische en biologische maaltijden van Spirit tot het lokaal verkregen eten in ons eigen restaurant The Harvest. Voor mensen die zin hebben in een snelle hap die toch verantwoord is heb je ook nog Jack Bean die 100% plantaardig eten serveert.

Lokaal voedsel

Het bedrijf Rechtstreex is een leverancier van producten die niet verder dan 50 kilometer buiten Rotterdam worden geproduceerd. Van lokale groenten tot lokaal gefermenteerde kombucha, het geeft allemaal een impuls aan de lokale voedselketen. Als je nog directer van een boer je eten wilt kopen kan je naar de Oogstmarkt, daar is geen tussenpersoon en gaat al het geld direct naar de boer.

Projecten

Naast al deze duurzame initiatieven komt er een letterlijke vergroening in onze stad. De gemeente is dus van plan om de stad te voorzien van meer bomen en gras om de stad een fijnere plek te maken voor bewoners en ondernemers. Een goed voorbeeld van een locatie die van kleur zal veranderen is het Hofplein. De gemeente wil een groen plein creëren met de fontein als hart.

Recent Posts

Leave a Comment